Vlaamse regering & Volley Vlaanderen slaan de handen in elkaar

07/03/2023

De Vlaamse regering investeert € 1 miljoen in 11 projecten van evenveel sportfederaties die allemaal gericht zijn op meisjes en vrouwen. Onder méér topsportsters als Olympisch zeilster Emma Plasschaert en bokskampioene Delfine Persoon ondersteunen het programma.

Het doel is om meisjes en vrouwen meer en langer te laten sporten en om ze ook vaker als trainer, scheidrechter of bestuurder te betrekken bij de respectieve sportdisciplines.

De sportparticipatie van meisjes en vrouwen hinkt immers nog altijd achterop. Weyts verdubbelde daarom het aanvankelijk voorziene budget. “We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten krijgen en we doen extra inspanningen voor meisjes en vrouwen”, zegt Minister van sport Ben Weyts. “Sport is geen mannenwereldje: het is voor iedereen, en iedereen kan er ook zijn óf haar gading vinden”.

Vrouwen maken slechts 41% van de alle sporters uit. Nog erger is het gesteld als je kijkt naar de trainers (33% is een vrouw), de bestuursleden van sportclubs (26%) of de bestuurders van de Vlaamse sportfederaties (16%). Bovendien stoppen meisjes sneller dan jongens met sporten.

Elke sportfederatie legt haar eigen accenten om méér meisjes en vrouwen te activeren.

Skate Vlaanderen introduceert ‘Girls Who Skate’: een project dat een duurzame basis legt om meer meisjes te laten skateboarden. De Vlaamse Zwemfederatie focust specifiek op waterpolo, in de hoop om op termijn een vrouwencompetitie aan te bieden.

Het “Women Empowerment Program” (W.E.P.) van Volley Vlaanderen & TopVolleyBelgium wil méér vrouwen naar de sleutelposities van de Volleybalsport leiden.

De verhouding tussen actieve speelsters en de omkadering van clubs is niet in balans. Er heerst een groot tekort aan trainsters, vrouwelijke scheidsrechters en vrouwelijke bestuurders.

Het programma zal gedragen worden door een werkgroep samengesteld uit prominente persoonlijkheden uit de sport- en zakelijke wereld: Fien Callens, Linde Maertens, Inge Derom, Birgit Hubloux, Gerdi de Kimpe. 

Daarnaast zetten vooraanstaande vrouwen hun schouders onder het programma: Birgit Hubloux, onderneemster, ex-judoka Marie-Isabelle Lomba, voormalige Olympische kampioenen Marie-Isabelle Lomba en Tia Hellebaut en Karen Northshield hebben tijdens de Lotto Cup Finals vorig weekend hun deelname aan het programma toegezegd.

Volley Vlaanderen krijgt 51.830 euro ter beschikking om het programma uit te rollen.

Top