Zitvolleybal
Volleybal is een bijzonder gekende sport maar zijn zitvariant is dat heel wat minder. Zitvolleybal zorgt ervoor dat ook mensen met een fysieke beperking kunnen volleyballen. Sterk teamwerk, een doordachte strategie en snelle reacties zijn onmisbaar bij zittend volleybal. Kom hieronder alles te weten over zitvolleybal.
Zitvolleybal is een variant van de zaalsport volleybal, die in de jaren 1950 door onze noorderburen werd uitgevonden.
Zitvolleybal wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Dit net heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.
De spelregels zijn grotendeels gelijk aan zaalvolleybal met een heel belangrijke toevoeging: een speler moet tijdens het spelen van de bal contact hebben met de vloer met het zitvlak of enig deel van de romp. Hierdoor is dit spel bij uitstek geschikt voor mensen met een beperking aan een of beide benen, maar uiteraard kan iedereen het spelen.
Sinds 1980 is zitvolleybal een officiële sport op de Paralympics. Onderstaand filmpje toont je van A tot Z wat zitvolleybal precies is en geeft bovendien een mooie impressie van deze variant op het allerhoogste niveau.
Zitvolley in Vlaanderen
Volleybal Kruikenburg Ternat biedt binnen zijn werking ook zitvolleybal aan: een variant waar ook mensen met een fysieke beperking aan kunnen deelnemen. Een verrassend vinnig spel, dat bewijst ook nevenstaande video.
Intussen telt Volley Vlaanderen al 4 clubs waarbij zitvolleybal tot het aanbod behoort.
- Amigos Van Pelt Sint-Antonius Zoersel
- Kruikenburg Ternat
- Damesvolley Waregem
- VT Lichtervelde
!! NIEUW - Ontdek nu !!
Zitvolley 4 Kids
Sinds 2023 kan je bij VT Lichtervelde terecht voor Zitvolley 4 Kids. Elke vrijdagavond kunnen kinderen met én zonder beperking terecht bij trainster Laura voor balvaardigheid en initiatie tot zitvolleybal. Zelfs enkele ouders doen mee. Een prachtig initiatief!