Trainers

Alle info voor volleybaltrainers vind je op deze pagina.

Opleidingen en trainerscursussen

Wil je bijleren over volleybal, training, prestatie, fitheid? Wil je jouw competenties als trainer of sportbegeleider aanvullen? De Vlaamse Trainersschool is het enige officiële erkenningsorgaan voor sportkaderopleidingen in Vlaanderen. Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende opleidingen voor trainers. Op 24 november werden de nieuwe cursusplaatsen voorgesteld. Eind april 2023 wordt dit aanbod uitgebreid.

De verschillende opleidingstramienen

De verschillende opleidingen zijn onderverdeeld in modules en die modules zijn op hun beurt onderverdeeld in vakken. Je kan via onderstaande knoppen per opleiding het volledige opleidingstramien bekijken om meer info over de inhoud en de duurtijd van de opleidingen te bekomen.

Initiator Beachvolleybal

Bekijk de opleiding

Trainer B Beachvolleybal

Bekijk de opleiding

Start 2 Coach

De houder van het attest Start 2 Coach staat in voor het ondersteunen van een opgeleide trainer bij het organiseren en aanleren van bewegingsvaardigheden aan sporters (kinderen, adolescenten of volwassenen) in diverse contexten (sportclub of andere sportieve omgeving). Deze doelgroepen situeren zich op het continuüm van participatie- tot prestatiecontext.

Diest

Op 3 april 2023 start er in Diest een Start 2 Coach opleiding. Daarvoor inschrijven doe je via onderstaande knop. Die leidt je naar de inschrijfpagina bij VTS.

Schrijf hier in

Avelgem

Op 3 april 2023 start er ook in Avelgem een Start 2 Coach opleiding. Via onderstaande knop kan je meteen inschrijven bij VTS.

Schrijf hier in

Vilvoorde

De laatste Start 2 Coach opleiding van het voorjaar vindt plaats in Vilvoorde. Die start op 15 april 2023. Inschrijven voor deze opleiding doe je via onderstaande knop.

schrijf hier in

Initiator

Door het volgen van deze opleiding leert de cursist in te staan voor het initiëren van beginnende en/of recreatieve volleyballers (jongeren, adolescenten en volwassenen) op clubniveau, rekening houdend met de ontwikkelingskenmerken van de doelgroep en de ontwikkelingslijn van het volleybal teneinde hen via aangepaste sporttechnische en -tactische trainingssessies leerdoelen te laten bereiken.

Ternat

Op 18 februari 2023 starten er heel wat initiatoropleidingen. Een van deze cursusplaatsen is Ternat. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Dessel

De derde cursusplaats waar op 18 februari gestart wordt is Dessel. Inschrijven voor deze initiatoropleiding doe je via de knop.

Schrijf hier in

Stekene

Ook in Stekene start er op 18 februari 2023 een initiatoropleiding. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Maldegem

Op 20 februari 2023 gaat in Maldegem de opleiding van start. Een goede manier om de krokusvakantie te starten!

Schrijf hier in

Laarne

Zaterdag 4 maart 2023 start in Laarne een opleiding tot initiator. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Poperinge

Op 3 april 2023 start er in het West-Vlaamse Poperinge een initiatoropleiding. Daarvoor inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Riemst

Riemst is de thuisbasis voor de opleiding initiator die op 29 april 2023 van start gaat. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Vosselaar

7 oktober start de voorlopig laatste initiatorcursus van 2023. Die zal plaatsvinden in Vosselaar.

Schrijf hier in

Aanvullende module initiator beachvolleybal

Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen) in te staan voor het initiëren van beginnende en/of recreatieve beachvolleyballers (jongeren, adolescenten en volwassenen) op clubniveau, rekening houdend met de ontwikkelingskenmerken van de doelgroep en de ontwikkelingslijn van het beachvolleybal teneinde hen via aangepaste sporttechnische en -tactische trainingssessies leerdoelen te laten bereiken.

Oud-Turnhout

Oud-Turnhout is de eerste plaats waar een aanvullende module initiator beachvolley georganiseerd zal worden. Die gaat van start op zaterdag 4 maart.

Schrijf hier in

Vilvoorde

Op 1 juli start in Vilvoorde de aanvullende module beachvolley voor initiators. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Genk

Ook in Genk wordt deze aanvullende module georganiseerd. Die start op 2 september. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Trainer C

Door het volgen van deze opleiding leert de cursist in te staan voor het zelfstandig begeleiden van sporters die actief zijn binnen een prestatiecontext (georganiseerde sportstructuren) tot op een provinciaal niveau en zich situeren in de LTAD-ontwikkelingsfasen: 'Learn to train', 'Train to train' en/of 'Train to compete'.

Herzele

De allereerste Trainer C opleiding is een feit! Deze gaat van start op 19 maart 2023 in Herzele. Inschrijven doe je via onderstaande knop.

Schrijf hier in

Trainer B

Door het volgen van deze opleiding leert de cursist in te staan voor het trainen, coachen en vervolmaken van competitieve volleyballers (jongeren, adolescenten en volwassenen) tot op het nationaal niveau, rekening houdend met de ontwikkelingskenmerken van de doelgroep en de ontwikkelingslijn van het volleybal, teneinde hen via aangepaste sporttechnische, -tactische en conditionele trainingsopbouw te laten doorstromen naar een hoger niveau en prestatiedoelen te bereiken.

Vilvoorde

De voorlopig enige Trainer B opleiding staat gepland vanaf 22 april. Die zal plaatsvinden in Vilvoorde.

Schrijf hier in

TBD

Deze cursusplaats is nog niet gekend.

Schrijf binnenkort in

Trainer B Beachvolley

De Trainer B initieert en vervolmaakt jeugdige en andere sporters, rekening houdend met de ontwikkelingskenmerken van de doelgroep en de leerlijn van de sport. Hij kan zelfstandig een technisch jaarplan opstellen en concreet uitwerken in duidelijk omschreven doelstellingen en creëert mee het kader waarbinnen de initiator werkt. De Trainer B is een sporttechnisch expert. Hij heeft inzicht in het motorisch leerproces en begeleidt sporters die een gevorderde techniek willen beheersen.

Hier is momenteel nog geen opleiding gepland.

TBD

Deze cursusplaats is nog niet gekend.

Schrijf binnenkort in

TBD

Deze cursusplaats is nog niet gekend.

Schrijf binnenkort in

Trainer A

De trainer A is in staat training te geven aan alle clubniveau’s met inbegrip van de topsporters. De trainer A kan technische en tactische opleiding geven, trainingsschema's en (meer)jaarplannen opstellen en bezit de theoretische kennis om de wetenschappelijke verklaringen van trainingseffecten te begrijpen. Het niveau van begeleiding is competitief of prestatiegericht, van nationaal tot internationaal niveau.

Momenteel zijn er nog geen cursusplaatsen gekend voor deze opleiding.

TBD

Deze cursusplaats is nog niet gekend.

Schrijf binnenkort in

TBD

Deze cursusplaats is nog niet gekend.

Schrijf binnenkort in

Reeds een diploma Bachelor of Master LO op zak?

Ben je Bachelor of Master LO of ben je geslaagd voor het 1ste én 2e jaar Bachelor LO? Laat je dan gelijkstellen of 'assimileren' tot initiator volleybal, initiator beachvolley. Dit gebeurt helaas niet automatisch.


Hoe dan wel? Dien via deze link een ‘assimilatieaanvraag’ in bij de Vlaamse Trainersschool. Opgelet: je dient een kopie van je diploma op te laden. Neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met de Vlaamse Trainersschool (mevr. Bie Dillen) via bie.dillen@sport.vlaanderen.


Proficiat! Nu sta je zowel bij de club, de Vlaamse Trainersschool als bij de Volley Vlaanderen met een bijkomende kwalificatie geregistreerd.

Docent worden aan de Vlaamse Trainersschool

Heb je al een kwalificatie als lesgever/trainer op zak en verzamelde je daarnaast de nodige ervaring in één van onze disciplines om als docent aan de slag te gaan in de VTS opleidingen? Solliciteer dan nu via de webpagina van de Vlaamse Trainersschool.

Organiseer zélf een VTS-opleiding en boost je kwalificatiegraad!

Steeds meer volleybalclubs en partners vinden hun weg naar de VTS-opleidingen en ontdekken de voordelen van een organisatie 'in eigen huis’: de eigen lesgevers moeten zich niet (of minimaal) verplaatsen, de praktijk-lesuren kunnen tijdens de eigen trainingsuren doorgaan, de planning (data) wordt in overleg opgesteld,...


Benieuwd naar de voordelen en praktische aanpak van een VTS-opleiding? Stuur een mail naar Kristof De Loose (Directeur Sportkaderopleidingen Volleybal, DSKO) via kristof.deloose@volleyvlaanderen.be

Top