Gezondheid en ethiek

Hoe creëer ik een veilige omgeving voor LGBTQ+ sporters in mijn club?

Benieuwd hoever jouw club al staat?

Doe de genderscan!

Blijven leren en innoveren

Sportieq werkte de genderscan uit zodat sportorganisaties hun werking rond gender makkelijk kunnen evalueren. Bij het invullen krijg je onmiddellijk concrete tips en tricks om met verschillende thema's aan de slag te gaan. Naast de inclusie van gender en seksediverse personen behandelt de genderscan ook de lagere deelnamecijfers van vrouwen en stereotypen over seksuele geaardheid.

Beoordeel je beleid op vlak van:

  • Deelname aan sportactiviteiten
  • Bestuur
  • Coaching en arbitrage
  • Grensoverschrijdend gedrag
  • Communicatie
Doe de genderscan

Podcast: LGBTQIA+: Sport moet een veilige haven zijn voor iedereen

Sporza behandelt in een aflevering van de podcastreeks fichebak het thema topsport voor de LGBTQIA+ sporters. De podcast geeft inzicht in de drempels die de LGBTQ+ community ervaart in de sportwereld. Er wordt onder andere gepraat over de tennis battle of the sexes, Laurel Hubbard en Caster Semenya. Aan het woord onder andere skeletoni Kim Meylemans en professor Guy T'Sjoen.

Aan de slag met het thema in jouw club

Bij Volley Vlaanderen streven we naar volleybal voor iedereen, en dus ook voor LGBTQ+ sporters. Daarom hebben we een reeks tools en middelen verzameld over het LGBTQ+ thema in de sportclub. Het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving is essentieel voor het welzijn van alle leden, ook de niet LGBTQ+ leden. Door bewustwording en begrip te vergroten, kan je samen een cultuur van acceptatie en respect bevorderen. Deze tools bieden praktische tips, educatieve materialen en inspirerende verhalen om je club te helpen een inclusieve gemeenschap te worden.

Of je nu een coach, speler, ouder of bestuurslid bent, deze middelen zijn ontworpen om je te ondersteunen bij het bevorderen van een positieve en inclusieve sportervaring voor iedereen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt in de volleybalwereld.

Mijn hart klopt voor de sport: Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen bundelt op hun website verschillende nuttige tools waar je als club mee aan de slag kan gaan. Je kan als club ook campagnemateriaal downloaden en met een pedagogisch pakket aan de slag gaan. Ook kan je hier terugvinden bij welke andere organisaties je info kan vinden.

Naar de website

Gender- en seksediverse personen: Sportieq

Op de website van Sportieq vindt meer uitleg over gender- en seksediverse personen in de sport en de drempels die zij ervaren. Ook formuleren ze in concrete actiepunten wat jouw club kan doen tegen homo- of transfobie. Zij bundelen daarnaast ook een heel aantal goede praktijken en stelden zelf ook nuttige tools op (Q&A, overlegtool,...).

Naar de website

Praktijkgids Gender- en Seksediverse personen in Sport: Out for the win

Out for the win werkte naar aanleiding van het project: Passie voor sport een praktijkgids uit met 6 verschillende bouwstenen. Deze bevat concrete tips, tools en acties om drempels van gender- en seksediverse personen weg te werken. 

Naar de website

A charter for gender diversity in sports: Strukturen für trans* und inter* im sport

De Duitse vereniging Seitenwechsel werkte een (Engelstalig) charter uit dat verschillende punten die belangrijk zijn bij het creëren van een sportclub voor alle genderidentiteiten. Voor elk onderdeel van het charter werd een educatieve module uitgewerkt waar je meer info krijgt over hoe je dit in je club kan aanpakken en welke vragen je in overweging moet nemen bij de verdere uitwerking.

Naar de website

Toolkits: Pride and Sports

De Nederlandse vereniging Pride and Sports publiceerde enkele toolkits op hun website. Ze hebben een toolkit voor het gebruik van voornaamwoorden, een voorbeeld van een inclusief inschrijfformulier en tips voor non-binaire sporters.

Naar de website
Top