Gezondheid en ethiek

Genderbeleid Volley Vlaanderen

De basisfilosofie

Volley Vlaanderen is ervan overtuigd dat iedereen, onafhankelijk van hun geslacht, genderidentiteit of -expressie de mogelijkheid moet hebben om deel te nemen aan en te genieten van volleybal. Volleybal voor iedereen is daarom ook de missie van Volley Vlaanderen. We streven ernaar om een inclusieve gemeenschap te creëren waar iedereen, of ze nu spelers, supporters, vrijwilligers, scheidsrechters of coaches zijn, zich welkom en gewaardeerd voelt.

Het genderbeleid

Volley Vlaanderen engageert zich om een veilig, verwelkomend en inclusief sportklimaat te creëren voor trans en non-binaire sporters. Er werd een beleid opgesteld dat het na aanvraag, mogelijk maakt voor genderdiverse sporters om deel te nemen in hun voorkeurscategorie. Alle details en informatie over deze aanvraag zijn terug te vinden in het beleidsdocument.

Bekijk het genderbeleid

Een fijne sportomgeving voor iedereen!

Volley Vlaanderen streeft naar sportomgeving waar fair play, respect en spelplezier centraal staan. De federatie keurt elke vorm van discriminatie of grensoverschrijdend gedrag af. Moest je hier toch mee in contact komen kan je dit melden aan de club- of federatie- API. Zij kunnen simpelweg een luisterend oor bieden of samen met jou bespreken welke vervolgstappen genomen kunnen worden. Twijfel dus niet om de API te contacteren bij een vraag, vermoeden of klacht van grensoverschrijdend gedrag.

Meer info over de integriteitswerking

FAQ: algemeen

Genderidentiteit (hoe je je voelt) en geslacht (je biologische eigenschappen) zijn verschillende begrippen. Deze komen bij de meerderheid van de bevolking overeen (vb: je bent geboren als vrouw en voelt je ook zo) maar je genderindentiteit en geslacht kunnen ook verschillen (vb: je bent geboren als man maar je voelt je vrouw). Bij zo'n verschil wordt er gesproken van een genderdivers persoon. Wil je hier meer over weten? Ontdek hier een uitgebreide uitleg.

Volley Vlaanderen is ervan overtuigd dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om deel te nemen aan, en te genieten van volleybal. Volleybal voor iedereen is daarom ook de missie van Volley Vlaanderen. We streven ernaar om een inclusieve gemeenschap te creëren waar iedereen, of ze nu spelers, supporters, vrijwilligers, scheidsrechters of coaches zijn, zich welkom en gewaardeerd voelt. Het genderbeleid is een belangrijke stap voor de inclusie van genderdiverse personen in de volleybalsport en maakt het mogelijk voor hen om deel te nemen aan de competitie.

Volley Vlaanderen maakt een overzichtspagina met heel wat handige bronnen waar je extra informatie kan terugvinden. Ook worden hier enkele nuttige tools aangereikt waarmee ja aan de slag kan binnen jouw clubwerking.

Nee, het genderbeleid is van toepassing op de jeugd- en promocompetities van Volley Vlaanderen. De recreatieve en nationale reeksen bepalen hiervoor hun eigen regels.

Volley Vlaanderen gelooft dat fair play en inclusie naast elkaar kunnen bestaan. ook gaat Volley Vlaanderen er steeds van uit dat gender- en seksediverse personen met de beste intenties deelnemen aan de competitie en hierbij niet de bedoeling hebben een competitief voordeel te behalen. Daarnaast is er in het wetenschappelijke debat momenteel nog onvoldoende bewijs van een oneerlijk voordeel. Het onderzoek dat bestaat, is onvoldoende gebaseerd op langetermijnonderzoek bij trans atleten. Volley Vlaanderen gelooft dat onze sport meer is dan kracht en lengte. Ook zijn o.a. leeftijd, positie, ervaring, tactisch inzicht en training belangrijke factoren om een goeie volleyballer te worden. 


FAQ: een aanvraag hoe loopt dat?

Je kan een aanvraag doen bij de clubondersteuner integriteit via onderstaand formulier. Deze aanvraag zal steeds vertrouwelijk behandeld worden.

De clubondersteuner integriteit zal contact met je opnemen om een persoonlijk gesprek in te plannen. Hier heb je als (ouder/voogd van de) aanvrager de mogelijkheid om specifieke noden en bezorgdheden te uiten. Ook krijgt de federatie hier een beter beeld van de persoonlijke situatie en wensen van de persoon en kan men ondersteuning bieden waar dat dit gewenst is.

Dit hangt sterk af van de persoonlijke situatie. In het genderbeleid kan je een flowchart terugvinden die meer duidelijkheid geeft over welke aanvragen altijd zullen worden goedgekeurd en welke aanvragen slechts situationeel. Deze flowchart en onderstaande tekst geven ook meer duidelijkheid over welke factoren meespelen bij het maken van een beslissing.

Genderdiverse personen die van ploeg wensen te wisselen en zo willen starten in de categorie van hun voorkeur kunnen dit op twee momenten in het seizoen. De aanvraag gebeurt via het formulier op de website van Volley Vlaanderen. Aanvragen die gebeuren tussen 1/1 en 31/7 worden verwerkt zodat deelname vanaf de start van het seizoen in september mogelijk is. Aanvragen die tussen 1/8 en 15/12 gebeuren worden verwerkt voor de start van de terugronde.

Als je na het indienen van een aanvraag ook van club wenst te veranderen moet je voldoen aan de regels m.b.t. vrijheden of transfer. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in het administratief reglement van Volley Vlaanderen.

Volley Vlaanderen erkent dat de deelname van trans en non-binaire personen debat kan opwekken. In geen enkel geval mag een speler tijdens een sportactiviteit rechtstreeks aangesproken worden op de toelaatbaarheid van diens deelname. Klachten rond een oneerlijk voordeel of veiligheid wordt rechtstreeks bij Volley Vlaanderen gemeld via de juridische commissie. Hierbij tolereert Volley Vlaanderen geen enkele vorm van homo- of transfobie, discriminatie en pestgedrag. Volley Vlaanderen wil alle leden motiveren om zich te houden aan de opgetelde gedragscodes. Wie vragen of bezorgheden heeft kan terecht bij de clubondersteuner integriteit via mail.

Personen die discriminatie of grensoverschrijdend gedrag ervaren kunnen steeds terecht bij hun club-API of bij de federatie-API van Volley Vlaanderen. Meer info over de API-werking vindt je hier.

Jouw aanvraag indienen

Via onderstaand formulier kan je een aanvraag indienen. Deze aanvragen komen toe bij de clubondersteuner integriteit van Volley Vlaanderen en worden steeds vertrouwelijk behandeld. Na het versturen van je aanvraag neemt de clubondersteuner integriteit contact met je op om een gesprek in te plannen.

Top