Twee Gentse teams present in Antwerpen

15/02/2022

De bekerfinales - anno 2022 - worden alweer bijzondere gebeurtenissen. Geen raar gevoel meer, zoals vorig jaar in een lege Lotto Arena. Maar wel nieuw gevulde tribunes en een enthousiast publiek in het Antwerps Sportpaleis. Uitzinnig opgezweept door de plaatselijke dj. De opwarming is op de sociale media reeds begonnen: “show your emotions”.

Er zijn verschillende factoren die de bekerfinales bij de mannen (13.45 uur) en de vrouwen (17.30 uur) uitzonderlijk maken. Vier teams uit Oost-Vlaanderen hebben zich geplaatst voor de finales. Lindemans Aalst en Caruur Gent spelen de mannenfinale, VC Oudegem en VDK Bank Gent Damesvolley zullen bij de vrouwen strijden voor de ‘Belgian Cup’.


Daar moet toch extra aandacht aan besteed worden in een volleybalstad zoals Gent?

“Natuurlijk”, verklaart Caruur-voorzitter Piet Van Kerkhove. “We bieden een brunch aan, duotickets voor de beide finales en natuurlijk busvervoer naar Antwerpen. We zijn nu reeds verzekerd van twee grote supportersblokken in het Sportpaleis. Dat kan nog uitgebreid worden. En na de twee finales keren we terug naar de Edugo Arena voor een ‘after party’. Het maakt niet uit of we - wel of niet - één beker of twee bekers meenemen naar Gent, er zal gefeest worden. Want dit is voor het volleybal in onze provincie en onze stad in hoge mate uitzonderlijk. Er zijn reeds 350 tickets vanuit onze mannenafdeling verkocht. Meer fans - in fel oranje kleuren - zijn nog altijd welkom.”


Gentse feesten?

“De twee clubs werken voorbeeldig samen”, bevestigt Stijn Morand, trainer-coach van VDK Gent. “We delen in de kosten, we organiseren samen de activiteiten rond de bekerfinale. Wij zitten ook reeds aan 350 supporters en wij komen allemaal in een blauwe outfit. Het zal kleurrijk worden in het Sportpaleis, maar dat moet ook. Voor Gent is dit een markante belevenis. Geen carnaval van Aalst of Oudegem, wel geweldige Gentse feesten, maar dan eventjes in Antwerpen en later op de ‘after party’. Er zijn verschillende formules waarop de fans kunnen inschrijven. Met brunch of zonder, met bus of met eigen vervoer. Er zijn zelfs vijftig mensen die zich aangemeld hebben voor de unieke VIP-formule. Met diner in het Sportpaleis en aparte zitplaatsen.”


Wat zijn de plannen van het Gentse stadsbestuur, want dit is - zacht uitgedrukt - uiterst zeldzaam met twee clubs van dezelfde stad in een finale?


“We zijn uiteraard fier dat de Gentse volleyballers - mannen en vrouwen - in Antwerpen de bekerfinale halen”, glimlacht Sofie Bracke, schepen van Sport in Gent. “We zullen aan dit uniek feit uitgebreide aandacht besteden in al onze kanalen. Via de sociale media, via onze stadskranten zullen we veel bekendheid geven aan de ‘volleybalcup’. Wij zullen communicatief een oproep doen aan alle Gentenaren om aanwezig te zijn. We organiseren zelfs vier wedstrijden waarop ingangskaarten en tickets voor de beide bekerfinales kunnen gewonnen worden. Natuurlijk volgt later een feestelijke ontvangst in het stadhuis van Gent. Winnen of verliezen, het maakt niet uit. De volleybalclubs hebben dat door hun prestaties verdiend. De datum zal later bekend gemaakt worden.”

“Ik vind het eigenlijk fantastisch”, klinkt Sofie Bracke opvallend enthousiast. “Ik ben een volleybalmama geworden, want mijn 13-jarige zoon speelt bij Caruur Gent. Ik ben helemaal verkocht voor dit balspel, want dit is een ‘schone’ sport. Mijn zoon speelde eerst voetbal, nu is hij overgestapt naar het volleybal.”

Wat spreekt je vooral aan bij het volley?


Sofie Bracke: “Ik geniet van de prima opgebouwde opleiding en van de aanpak in de club en bij Volley Vlaanderen. De omkadering is top, de technische accenten worden mooi aangeleerd en bovendien - voor veel mensen is dat belangrijk - met een zeer menselijke, respectvolle benadering. Hij deed zelfs mee met de selectietrainingen op provinciaal niveau. Prachtig, we zijn allemaal trots.


Diezelfde fierheid zie ik nu in de clubs - zowel bij VDK als bij Caruur - omdat zij de bekerfinale hebben bereikt. We blijven ongetwijfeld met de sportdienst in contact met elkaar. De stad Gent sponsort niet - dat doen we voor geen enkele sportclub - maar we bieden wel ondersteuning op structureel vlak. Ik hoop werkelijk dat VDK Gent of Caruur Gent minstens één beker meenemen naar onze stad. Dan wordt het nog unieker.”

Alles over de EuroMillons Cup Finals 2022 lees je hier.

Top