Ilka Van de Vyver kampioen in Duitsland

10/05/2022

Het waren knotsgekke play-off-finales bij de vrouwencompetitie in Duitsland. Vier thuismatchen en geen enkele ploeg die in die vier wedstrijden in eigen zaal kon zegevieren. En dus werd om de titel gestreden in de vijfde match tussen Stuttgart en Potsdam met 2.251 kijkers in de zaal. De traditie werd echter deze keer niet gehandhaafd, want met Ilka Van de Vyver als beste thuisspeelster haalde Stuttgart de Duitse titel binnen na 25-14, 25-20, 25-23.

Geen titel dan weer voor Silke Van Avermaet in Frankrijk. De tweede play-offmatch in Le Cannet werd nog een thriller (15-13 in de tiebreak), waarin Silke 13 punten scoorde aan 47% en goed was voor 4 bloks, maar Casanova uitblonk met 27p (50%). Zelfde scenario in Mulhouse (Silke 4p – 47%; Casanova 26p – 49%) met dus een allereerst titel tot gevolg voor Le Cannet, dat hiermee tevens de ‘dubbel’ pakte na Franse bekerwinst.

Een uitverkochte zaal (4168 toeschouwers) tijdens de tweede finale in Italië. Maar het werd niet de verhoopte thuiswinst van Monza (hoewel Lise Van Hecke topscoorster was met 18 p (29%), want bij Conegliano liep ene Egonu rond (goed voor 29p (49%)) en dus 2-3 voor de bezoekers. In de derde finalematch kwamen 5.344 kijkers af op de wedstrijd om te zien hoe Monza ook deze keer verslagen werd (3-0), ondanks 9p van Van Hecke (28p) en ‘slechts’ 17 voor Egonu. Dinsdagavond vierde match.

In Turkije moest onze vriend Giovanni Guidetti maandagavond met Vakifbank winnen om tegen Fenerbahce nog een beslissende wedstrijd af te dwingen. Zijn ploeg had nochtans de tweede finalewedstrijd gewonnen dankzij een uitstekende prestatie van de Zweedse Isabella Haak (29p – 52%) voor 2000 toeschouwers. Maar in de derde match was Fenerbahce met 1-3 de betere.Maar Vakifbank en Guidetti wonnen maandag de thriller met 3-2 tegen Fenerbahce, zodat een vijfde match over de titel moet beslissen.

In Griekenland bracht Panathinaikos (Grothues 15) de stand in evenwicht na twee finalematchen, nadat Olympiakos (Hippe 23) de eerste wedstrijd won.

Merkwaardige terugkeer in Hongarije, waar Vasas Boedapest de derde finalematch won in Bekescsaba nadat ze een 2-0 en 24-23 achterstand omzetten in matchwinst. Nog één wedstrijd verwijderd van de titel

In Nederland werd Sliedrecht voor de zevende keer op rij kampioen nadat ultiem tegenstander Apollo 8 werd overwonnen.

Bram Van den Dries verliest heenmatch bekerfinale


Nadat Knack Roeselare in eigen land kampioen speelde, worden ook in de andere Europese landen de competities deze week beëindigd.

In Turkije won Ziraat Ankara drie keer van stadsconcurrent Halkbank en kroonde zich tot kampioen. Grote bewerker van deze triomf was de Nederlander Wouter Ter Maat, die vroeger in zijn Gentse carrière nog speler van het jaar werd in ons land. In de tweede confrontatie scoorde hij 23 punten en in de derde match (3-0) scoorde hij 19 punten aan 74%.

In Italië dwong Perugia in eigen zaal voor 3775 toeschouwers een vierde wedstrijd af tegen Civitanova: 3-1 dankzij mvp Leon (21p) en ex-Maaseikspeler Rychlicki (13).

In Polen kan Kedzierzyn woensdag kampioen worden als het ook de derde wedstrijd tegen Jastrzewski wint. Tomas Rousseaux kondigde intussen aan dat hij ook volgend seizoen bij Katowice blijft. Onverwacht nieuws ook van de vroegere Australische bondscoach Marc Lebedew, in het voorbije seizoen nog actief bij het Duitse Friedrichshafen, die meldde dat hij de Poolse nationaliteit had aangenomen.

In Nederland werd Draisma Dynamo Apeldoorn kampioen na een 0-3 zege bij Doetinchem.

In Frankrijk haalde Montpellier het in de eerste finalewedstrijd voor 3.034 kijkers eerder onverwachts bij Tours (2-3) dankzij 23p (59%) van Fauré. Cannes, vorig jaar nog Frans kampioen, zakt nadat het een pak punten achter de groene tafel kwijt speelde.

In Griekenland ontving Bram Van den Dries maandagavond met Panathinaikos Athene in de heenmatch om de beker van Griekenland zijn vroegere ploeg PAOK Saloniki. Het werd een 2-3 nederlaag. Bram scoorde 16 punten (15/35, 1 ace), zodat vrijdag in de terugmatch nog alles mogelijk is.


Samenstelling: Marcel Coppens
Foto Stuttgart: Jens Körner

Top