Frauke Dirickx krijgt Lifetime Achievement Award op CEV Volleyball Gala

16/09/2022

Brussel, België, 16 september 2022. Het Europees volleybal ging van hoogtepunt naar hoogtepunt afgelopen 12 maanden. Het CEV Volleyball Gala, georganiseerd in Bozar te Brussel, was de ideale opportuniteit om de laatste verwezenlijkingen te vieren. De grootste sterren van de sport werden op deze gala-avond in de bloemetjes gezet. De ceremonie zet een traditie verder die al bijna drie decennia stand houdt, met de loting van de poulefase van de ChampionsLeagueVolley eerder op de avond.

FIVB President Dr Ary S. Graça F° was een van de belangrijkste gasten van de avond. Hij sloot aan bij de aanwezige Europese volleybalfamilie om er een echte sterrenparade van te maken.

De lijst van winnaars is deze editie op z’n minst indrukwekkend te noemen, startend met de volleybalspeler en -speelster van het jaar, Kamil Semeniuk en Isabelle Haak. De Poolse hoekaanvaller won vorig seizoen zijn tweede Champions League trofee op rij met Grupa Azoty KEDZIERZYN-KOZLE én behaalde afgelopen WK de zilveren medaille in eigen land. Haak won met haar club Vakifbank Istanbul alles wat er te winnen viel. Ze stak maar liefst vijf trofeeën in de lucht, waaronder een vijfde eindoverwinning in de Champions League voor Istanbul.

De coaches van het jaar, in de mannen- en vrouwencompetitie zijn Gherorghe Cretu en Giovanni Guidetti. Niet toevallig de coaches van de hierboven genoemde laureaten.

Tanja Hüberli en Nina Brunner zorgden ervoor dat de award voor beste vrouwelijke beachvolleybal duo voor het tweede jaar op rij mee naar Zwitserland gaat. Zij volgen concullega’s Heidrich/Vergé-Dépré op. Zij wonnen de allereerste Beach Volley Nations Cup dit jaar en werden tweede op het Europees Kampioenschap. Op het EK Queen of the Court begin september werden zij evenzeer tweede.

Het beste mannelijke beachvolleybal duo is wederom Anders Mol en Christian Sørum de Noorse Beach Volley Vikings. Ze kroonden zich niet alleen tot King of the Court in Utrecht maar ook tot wereldkampioen in Rome. Daarnaast wonnen ze de Beach Volley Nations Cup en werden ze derde op het EK. Bijgevolg kon het niet uitblijven dat Anders vader, Kåre Mol zich voor de derde keer op rij tot beachvolleybalcoach van het jaar mag noemen.

De allereerste Beach Volley Nations Cup werd verkozen als CEV Event of the Year. Wenen, het Europese Mekka van het beachvolley. Hannes Jagerhofer, CEO van organisator ACTS kwam de award in ontvangst nemen.

De CEV Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar twee laureaten. Frauke Dirickx, gekend als spelverdeelster van de Yellow Tigers leidde het team in 2013 naar brons op het EK. Daarmee tilde ze de volleybalsport in België naar een hoger niveau. De tweede award ging naar Julio Velasco. De Argentijnse coach is bekend omwille van zijn prestaties bij het Italiaanse nationale team in de jaren ‘80 en ‘90. Nu leidt hij verschillende Italiaanse Under Age team naar gouden medailles op verschillende internationale kampioenschappen.

Afsluitend werd de CEV European Ambassador Philippe Blatter in de bloemetjes gezet. Als CEO en president van de vaste mediapartner van CEV zorgt hij er mee voor dat het volleybal en de sport naar ongekende hoogtes kan getild worden.

Top