Red Dragons winnen thriller in Estland

07/08/2022

Tijdens de eerste set blijft de score steeds in evenwicht. Met rake smashes, gelukte bloks en veel opslagdruk blijven de teams steeds in elkaars buurt. Pas in de slotfase komt er een puntenkloofje, weliswaar in Ests voordeel, 20-17. Via Desmet en Rousseaux komen de Red Dragons terug tot 22-21. Estland maakt beheerst de set uit en kaapt met 25-22 de eerste set weg.

De Belgen maken meteen een vliegende start in de tweede beurt en lopen meteen uit naar 2-6. De Red Dragons komen helemaal onder stoom en vergroten de puntkloof nog meer, 7-13. Estland probeert een gaatje te zoeken in het Belgische blok-verdedigingssysteem maar zonder succes. De Belgen gaan met 13-20 de slotfase van de tweede set in. De kloof kan echter niet meer gedicht worden en via Reggers wint België de tweede set met 19-25.

Ook in de openingsfase van de derde set blijven de Belgen op hoog niveau acteren. Estland klampt echter aan en lost de rol niet. Reggers zorgt voor een twee puntenkloof bij 8-10. Beide teams scoren vlot en houden elkaar in evenwicht. Rousseaux smasht de Red Dragons naar 18-19. Opnieuw duiken de Belgen de slotfase in met een kleine voorsprong. De Este coach grijpt op 19-21 naar een time-out. Dat loont want bij de gelijkstand op 22-22 last bondscoach Zanini een time-out in. Het eerste Belgische setpunt wordt na een lange rally weggewerkt door een Estse middenaanval. Het tweede setpunt is wel het goede, Desmet smasht de bal onhoudbaar binnen, 24-26 en 1-2 voor de Red Dragons.

Set vier wordt in handen genomen door het Estse team wanneer ze uitlopen naar 10-6. Onder impuls van Kindt, Reggers en libero Perin buigen de Belgen de achterstand om naar een voorsprong bij 11-12. De slotfase is een dubbeltje op zijn kant want bij 21-21 gelijk valt voor beide teams alles te herdoen. Een Ests blok besluit echter de set op 26-24 en zo hangen ook de bordjes van de setstand gelijk, 2-2 en we krijgen een tie-break.

Het zijn opnieuw de Red Dragons die het best aan de set starten. Bij 4-6 lijken ze Estland op alle vlakken de baas te zijn maar Estland brengt zich op 6-6. Libero Perin springt over de bank om een bal te halen en met succes. De tie-break is een ware thriller. Bij 13-13 grijpt Estland naar een time-out. Vanaf dan gaat het elk punt de andere richting uit. België kreeg de wedstrijdpunten, Estland verdedigde ze. Bij 16-17 was het echter wel raak en sloeg Reggers de bal loeihard binnen om de Belgen naar winst te brengen.

Estland – België 2 – 3 (25-22, 19-25, 24-26, 26-24, 16-18)
België: D’heer, Desmet, Van Hoywhegen, Rousseaux, Kindt, Reggers en Perin (libero)
Kwamen in: MC Cluskey, Peeters, Van de Velde