Discriminatie, pesten en grensoverschrijdend gedrag: wat is het verschil en wat kan je doen?

15/05/2025

In het kader van de Week van de Diversiteit ging Volley Vlaanderen in gesprek met federatie-API Anna-Maria Wilmot. Zij beantwoordt enkele veelgestelde vragen over grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en hoe we als sportcommunity kunnen bijdragen aan een veilige, inclusieve omgeving voor iedereen.

Wat is het verschil tussen pesten, grensoverschrijdend gedrag en discriminatie?
"Iedere sporter heeft zijn of haar persoonlijke grenzen," vertelt Anna-Maria. "Die zijn niet altijd zichtbaar en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Grensoverschrijdend gedrag ontstaat wanneer die grenzen worden overschreden en iemands integriteit wordt aangetast — fysiek, psychisch of seksueel."

Pesten is een specifieke vorm van psychisch en/of fysiek geweld, waarbij één persoon langdurig en herhaaldelijk het mikpunt is van negatief gedrag door één of meerdere anderen. "Het gaat om een machtsonevenwicht waarbij de pester zich wil profileren ten koste van het slachtoffer," licht Anna-Maria toe. "Het is iets heel anders dan een eenmalige ruzie of plagerij."
Discriminatie daarentegen betekent dat iemand ongelijk behandeld wordt op basis van kenmerken zoals afkomst, religie, geslacht, handicap of seksuele oriëntatie. "Discriminatie kan ook aanleiding geven tot pestgedrag, maar is op zichzelf al schadelijk en ontoelaatbaar."


Wat als je discriminatie opmerkt of zelf ervaart tijdens een training, wedstrijd of in de clubomgeving?

"Praat erover," benadrukt Anna-Maria. "Zolang niemand iets zegt, kan er ook niets veranderen. Je hoeft dit niet alleen te dragen."
Binnen elke club is een club-API beschikbaar, en ook op federatie niveau zijn aanspreekpunten zoals Anna-Maria zelf. "Het is belangrijk dat sporters zich gehoord voelen. Ook voor je eigen mentaal welzijn is het essentieel dat je kan ventileren."


Wordt mijn melding vertrouwelijk behandeld?

"Absoluut," verzekert Anna-Maria. "Elke melding wordt discreet en op jouw tempo behandeld. Eerst brengen we de situatie rustig in kaart. Daarna bekijken we samen welke stappen gepast zijn, maar nooit zonder jouw toestemming. Jij blijft altijd mee in controle over wat er gebeurt."


Hoe kunnen clubs en trainers bijdragen aan een omgeving zonder discriminatie?

"Stimuleer open communicatie binnen je ploeg of club," raadt Anna-Maria aan. "Creëer ruimte om ook moeilijke thema’s bespreekbaar te maken en check regelmatig in bij je spelers. Soms komen ze zelf met verrassend sterke ideeën om de groepssfeer te verbeteren."


Op onze website en op die van SPORTIEQ vind je bijkomende informatie en ondersteuning. Want alleen samen maken we van de volleybalwereld een plek waar iedereen zich welkom, veilig en gerespecteerd voelt.

Top