Claudio Gewehr (Maaseik): "Met 6 op 6 naar CEV Cup en BeNe Conference"

14/01/2025

Vier seizoenen lang, van 1996 tot 2000, scheerde de Braziliaanse Belg Claudio Gewehr (58) de hoogste (inter)nationale toppen met het toenmalige Noliko Maaseik, geleid door goeroe Anders Kristiansson en assistenten Mathieu Bollen en Claes Haldorsson. Gekruid met drie titels, drie bekers en dubbel zilver en brons in de Champions League. Na vele omzwervingen werd Claudio eind december ’24 weer aangezocht door VC Greenyard Maaseik om het slabakkende team uit het slop te trekken na het exit van de Nederlander Guido Görtzen. En kijk: Gewehr hapte toe tot einde seizoen en opende bij zijn rentree het nieuwe jaar 2025 met twee lekkere driepunters: thuis tegen Waremme (3-0) en uit bij Caruur Gent (0-3). Resultaat: de doem van een gemist ticket voor de BeNe Conference lijkt afgewend.

“We prijken netjes bij de top vier, die erbij is in de BNC, tegen de top vier van Nederland. Op dit moment, niet definitief, zijn dat Lycurgus Groningen, Orion Stars Doetinchem, VC Huizen en Dynamo Apeldoorn.”

Met een kamerbrede glimlach staat Claudio Gewehr ons te woord in de Maaseikse Steengoed Arena. Vanuit de Braziliaanse regio Santo Angelo (club VC Sadia) waagde hij zich als nazaat van migranten (ze trokken rond 1840 weg uit Duitsland), aan de overtocht per boot naar Frankrijk (VC Orléans). In 1988 koos hij voor België. “Ik was op mijn 17de al prof in Brazilië. Een status die in België niet bestond. Zo vond ik gemakkelijk onderdak in Ternat (clubs Cera en Kruikenburg), waar ik een gesmaakt Belgisch en Nederlands hoofdstuk schreef, vanuit mijn nestje in Groot-Bijgaarden.”

Sinds kort woon je in een flat in Maaseik. Dat is een kwarteeuw geleden.
“Ja, ik kwam snel tot een akkoord. Mijn omgeving zei me: ‘Claudio, Maaseik is jouw ding’. Mijn Belgische vrouw vond het oké. Ze is thuis achtergebleven. Ik zie haar en zoon Luca (31, hij speelt bij Caruur Gent B) op vrije dagen en op zondag. Weigeren was geen issue. Ik was gestopt als assistent en adviseur van T 1 Ugo Blairon bij vrouwenereklasser Tchalou. Ook het ambt van technisch directeur bij de Waalse bond was weggevallen. Ik zat een tijdje thuis.
En ik ben niet het type om werkloos met mijn vingers te draaien. Ik heb nog altijd die jeugdige ‘drive’ en mijn heftig Zuid-Amerikaans temperament. Om mijn zenuwen in het gareel te houden, (lacht) drink ik minder koffie. Ik weet dat Waremme en Gent geen echte waardemeters zijn. Wel is de knop in gunstige zin een stukje gedraaid. Maar de moeilijkste matchen regulier liggen nog in de schuif. Thuis tegen Antwerp en Haasrode-Leuven. Met twee ‘uitjes’ !! naar Roeselare en Aalst als beklijvend slot. Ik slaagde erin de ploeg per direct een injectie van energie en vertrouwen te infuseren. Net voor de eindfase van de reguliere en de CL-competitie. Met de prachtige Europese knallers thuis tegen PGE Projekt Warschau (Pol) en Volley Ljubljana (Slo) voor de boeg. Ik ben benieuwd hoe we reageren in de lastige momenten die op korte termijn op ons afkomen. Maar tot vandaag: so far, so good.”

Heb je bij jouw komst, twee weken geleden, wijzigingen doorgevoerd?
“Ja, lichte aanpassingen. Ik heb veel tijd gestopt in gesprekken. Bovendien ook in persoonlijk gerichte training, die ik individueel regelde met elke speler. Ik kan ideeën putten uit de spelersaanpak die Go Pass Zellik, Haasrode en Go Pass/Pepe Jeans Lennik in mijn carrière hanteerden. In Puurs had ik als trainer inspiratiebronnen als Jasper Diefenbach, Dennis Deroey, Wannes Rosiers en Ugo Blairon. Alleen Narbonne (Fra) met Guillermo Falasca en de Sloveen Dejan Vincic viel tegen. Er was niks in orde. Ik stopte mijn trainerscontract na vier maanden. Hoofdzaak in volleybal is: hoe kan ik resultaatgericht werken volgens de methode Kristiansson en Heynen. Die twee hebben in ons land hun gelijke niet. Met hun tomeloze passie om elke, ja elke match, te winnen. We scoorden met een rist gehaaide vedetten: Heynen, Greves, Roex, Barthels, Urnaut, Schuil, Lebl, Wijsmans, Klok, Reymen en Steve Smith. Bomen groeiden tot in de hemel. Wij hingen zoals superglue secondelijm aan elkaar. Iets wat je in de huidige geïndividualiseerde ego-maatschappij nog weinig ziet.”

Zijn dat ideeën en visies die je uitbreidde in een viertal seizoenen bij het Nederlandse Talentteam (vgl. met volleybalschool Vilvoorde) in Papendal bij Arnhem?
“Ja, ik beleefde er onvergetelijk schitterende ervaringen. Ik bouwde een netwerk uit als technisch directeur. Ik combineerde het Talentteam tijdens het schooljaar, met de post van assistent-bondscoach in de zomer bij de Oranje Lange Mannen, onder hoede van T 1 Guido Vermeulen, nu actief in Zweden. Helaas is het een ‘modus vivendi’ dat Nederlanders (te) graag roteren met functies. Ik vond het zo spijtig dat het voor mij ophield. Eerder was ik van 2005 tot 2012 Belgische bondscoach. Samen met o.a. Appie Krijnsen.”

Terug naar vandaag: wat wil je concreet bereiken met Maaseik?
“Ik tracht een sterkere groepsstructuur te implementeren. Met duidelijke afspraken voor iedereen. Alleen dan kan je iets bereiken. Niet de coach alleen is verantwoordelijk voor succes of falen. Neen, het is een zorg voor elk radertje in en rond het team. Individualisme is zo verfoeilijk. De ‘mix’ van wat ouder en jonger moet elkaar vinden. Ik zie dat in volley meer en méér ‘eilandjes’ opduiken. Veel spelers leven puur in een eigen wereldje, ze kennen hun ploegmaats alleen oppervlakkig. Dat was vroeger anders. Mogelijk hebben de ploegsporten het daarom moeilijk.”

Is het niet allemaal te ernstig geworden, te zakelijk. Feestjes bouwen, dat zit er nauwelijks nog in?
“Misschien heb je gelijk. Er mag op het juiste moment terecht wat meer gelachen worden. Plezier is goed voor het groepsvertrouwen, de perfecte uitlaatklep als prestatiedruk en stress te hoog liggen. Bovendien is het best goed om even de hoofden leeg te maken. Dan kies ik in de plaats van een volleybaltraining voor een partijtje zaalvoetbal. Zo haal je de hoge mentale druk van de ketel. Want je mag geen weken ‘emmeren’ en blijven ‘emmeren’. Dat is zinloos. Je moet de sfeer een ‘push’ geven. Met alle blikken vooruit.”
In de reguliere competitie weet je op zaterdag 8 februari of je de top vier haalt. Inzet is dus dat ticket voor de BeNe Conference.
“Klopt, ‘noblesse oblige’, Maaseik is het aan haar status verplicht om zich te plaatsen bij de top van het land. Dat is de eerste uitdaging. Roeselare (32 ptn), Menen en Achel (beiden 29 ptn) staan al verder dan wij (26 ptn). Het is opletten geblazen, omdat Lindemans Aalst en VHL Haasrode Leuven (25 ptn) in onze nek hijgen. Voor ons is het niet oké voor de top vier. Ik ben nog maar een tiental dagen in Maaseik, maar ik hoop de boei te ronden. Ik wil de confrontaties met Nederland onder geen beding missen”

Jullie spelen deze maand twee poulematchen thuis in de Champions League. Wat is daar het doel?
“Nu woensdag 15/1 knokken we tegen de Polen uit Warschau, de leider in de groep. Ik hoop op een positieve ‘mindset’. Dat we er zo goed mogelijk uitkomen. Winnen tegen de Poolse pletwals zal lastig zijn. Dat onvoorwaardelijke winnen is wel een ‘must’ in onze CL-slotmatch tegen Ach Volley Ljubljana. Verlies tegen de Slovenen is boeken dicht, winnen is doorstoten naar de kwartfinales van de CEV Cup. Ik blijf erop hameren dat we elke dag uitstekend trainingswerk moeten leveren om die missie te realiseren.”

Hoe zal de titelstrijd evolueren en de toekomst van het Belgisch volleybal in het algemeen?
“Knack Roeselare staat nog altijd ‘als een huis’. Dat zal misschien veranderen bij de transitie die onvermijdelijke in aantocht is. Op algemeen clubniveau is dringend innovatie nodig. En koken kost veel geld. Dat kan er alleen komen door inkomsten te genereren … via transfers. Zeer dringend in profvolley!! In het voetbal stromen zo reusachtige bedragen binnen. Momenteel gaat ons volleybal echt niet vooruit. ‘Wereldspelers’ aanwerven, oeps, dat is lang verleden tijd. Gevolg: te weinig publiekstrekkers. Ik hoop op opgevoerde toelagen van de verschillende regeringen, naar Frans model, waar de clubs 85 procent budget puren uit ‘publiek geld’ van steden en grotere regio’s. Geen geld, helaas geen vedetten. Hoe dat kan veranderen (transfervergoedingen!), is aan de orde voor ons Ministerie van Sport.”

Kalender Champions League (20u30)
Woe 15/1 VC Greenyard Maaseik - PGE Projekt Warszawa (Pol)
Woe 29/2 VC Greenyard Maaseik - Ach Volley Ljubljana (Slo)

Reguliere kalender (20u30)
Zat 18/1 VC Greenyard Maaseik - Thuismakers Brabo Antwerp
2at 25/1 VC Greenyard Maaseik - Volley Haasrode Leuven
Zat 01/2 Knack Roeselare - VC Greenyard Maaseik
Zat 08/2 Lindemans Aalst - VC Greenyard Maaseik
Tekst: Leo Peeters

Top