Gezondheid en ethiek

Grensoverschrijdend gedrag

Pesten, seksueel misbruik, geweld, chantage, … allemaal situaties die we liefst nooit tegenkomen, maar jammer genoeg voor sommigen de harde realiteit. Een sportclub zien we echter liever als een veilige toffe omgeving waar we graag komen.

Heb je te maken met ongewenst gedrag van anderen? Voel je je mentaal of fysiek misbruikt? Merk je tijdens je sportactiviteiten dat er handelingen gebeuren die niet aanvaardbaar zijn?

PRAAT er over! Uw melding, vraag, vermoeden of klacht zal in alle discretie behandeld worden. Hieronder een overzicht van alle mogelijkheden:

Aanspreekpunt integriteit van Volley Vlaanderen

Bij Volley Vlaanderen zijn er Federatie-API's waarbij je altijd terecht kan met al je vragen, vermoedens of klachten.

Meer weten?

Club-API's

Heel wat clubs hebben ondertussen een of meerdere club-API's. Deze mensen kunnen rekenen op de ondersteuning van Volley Vlaanderen, onder andere door de organisatie van opleidingen.

Meer weten?

Anoniem praten met professionele hulpverleners

Liever anoniem met professionele hulpverleners praten? Hiervoor kan je terecht bij meerdere websites.

Meer weten?

SAMEN ZORGEN WE VOOR EEN VEILIG VOLLEYBALKLIMAAT

Volleybal, een sport met grenzen

Als federatie willen we een milieu creëren waarin onze sport op een sportieve en veilige manier kan beoefend worden. Daarom schenken we ook aandacht aan de lichamelijke en seksuele integriteit van de sporter. Het is belangrijk dat we in onze club afspraken maken hoe we met elkaar omgaan, dat nieuwe leden weten wat ze in de club kunnen verwachten of wat er van hen verwacht wordt. Dit kunnen we in een gedragscode opnemen, aan nieuwe leden (en hun ouders) meegeven en ook op de website plaatsen.

Onze ethische commissie

Volley Vlaanderen heeft in haar werking al geruime tijd een ethische commissie geïnstalleerd. Meer info over het takenpakket en de verantwoordelijkheden van deze beleidsmakers vind je via de knop hiernaast.

De verschillende gedragscodes

Volley Vlaanderen ontwikkelde in het kader van haar integriteitsbeleid ook gedragscodes. Hieronder vindt u de gedragscodes voor sporters, sportbegeleiders en bestuurders binnen het volleybal.

Gedragscode voor sporters in het volleybal

Bekijk en download

Gedragscode voor sportbegeleiders in het volleybal

Bekijk en download

Gedragscode voor bestuurders in het volleybal

Bekijk en download

Handleiding voor sportclubs

ICES reikt ons een instrument aan wat we als club allemaal nog kunnen doen om de lichamelijke en seksuele integriteit van de sporter te helpen waarborgen nl.: “Lichamelijke en seksuele integriteit, handleiding voor sportclubs.”

Ook daar reikt ICES ons een instrument aan nl.: “Het vlaggensysteem: sport, een spel met grenzen.” Aan de hand van zes criteria leer je lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag correct inschatten. Zo kan je een situatie beoordelen met een groene, gele, rode of zwarte vlag. Die kleur geeft ook aan hoe je gepast kan reageren. Een laagdrempelige manier om het thema te bespreken, of zelf beter te leren kennen.

Bestel het pakket

Is kiezen verliezen?

Sport Vlaanderen lanceerde in 2015 de campagne "Is kiezen verliezen?". Ze gaan dieper in op de problematiek jeugdgericht werken in combinatie met competitiesport. Dit door middel van tien verschillende thema's die uitgebreid behandeld worden.

Panathlonverklaring

“Panathlon Charter over de Rechten van het Kind in de Sport”

Met het ondertekenen van deze verklaring ga je de verbintenis aan om heldere gedragsregels vast te leggen bij het nastreven van de positieve waarden in de jeugdsport.

  • De positieve waarden in de jeugdsport nastreven, actiever, met volgehouden inspanning en met goede planning.
  • Het voortzetten van inspanningen om alle vormen van discriminatie uit de jeugdsport te bannen.
  • Het feit erkennen en aanvaarden dat sport ook negatieve effecten kan veroorzaken en dat er preventieve en gezonde maatregelen nodig zijn om kinderen te beschermen.
  • De steun van sponsors en media verwelkomen, maar geloven dat die steun in overeenstemming moet zijn met de hoofddoelstellingen van de jeugdsport
Lees de Panathlon verklaring
Top