Gezondheid en ethiek

Wat is integriteit?

Integriteit in de club

Integriteit in de sport verwijst naar een eerlijke en ethische omgang met de sport, waarbij respect centraal staat. Het omvat zaken zoals fair play, transparantie en verantwoordelijk gedrag van sporters, coaches, ouders en besturen. Integriteit draagt bij aan een positieve sportcultuur waarin iedereen zich gewaardeerd en veilig voelt. Volley Vlaanderen zet zich in voor het bevorderen van een gezonde en ethische sportomgeving. Deze inzet is gericht op het creëren van een veilige, respectvolle en inclusieve cultuur binnen alle niveaus van de volleybalgemeenschap.


Integer handelen en grensoverschrijdend gedrag zijn niet zwart-wit, maar bewegen zich op een spectrum waar gedrag soms extremer kan worden of juist herstelt.

Maar er zijn grenzen: duidelijke en/of herhaalde overtredingen zijn onacceptabel en vereisen gerichte actie. Situaties in de grijze zone zijn nooit ideaal en het is belangrijk om deze snel bespreekbaar te maken.
De onderstaande vormen van intimidatie en misbruik zijn ontoelaatbaar. Ze kunnen zowel verbaal als non-verbaal, mondeling of schriftelijk, of zelfs digitaal voorkomen. Dit kan soms bewust gebeuren, maar ook onbewust.

  • Psychisch of emotioneel misbruik en/of intimidatie
  • Seksueel misbruik en/of intimidatie
  • Fysiek misbruik en/of intimidatie
  • Verwaarlozing
  • Pesten
  • Intimidatie en machtsmisbruik
  • Discriminatie en discriminerende intimidatie

Als je zorgen hebt over integriteit, moedigen we je aan om niet te wachten en actie te ondernemen. Dit kan gebaseerd zijn op een vermoeden, iets dat iemand je heeft verteld, of omdat je zelf getuige of slachtoffer was. Dit geldt ook voor situaties die zich in de grijze zone bevinden. Vaak kun je door op een discrete maar tijdige manier in gesprek te gaan, veel problemen oplossen of voorkomen dat ze erger worden.
Ook als je duidelijke en/of herhaalde schendingen van iemands integriteit opmerkt, vragen we de onderstaande procedures te volgen.
Blijf trouw aan jezelf. Hiërarchie mag hierin geen rol spelen.


Aanspreekpunt integriteit van Volley Vlaanderen

Bij Volley Vlaanderen zijn er Federatie-API's waarbij je altijd terecht kan met al je vragen, vermoedens of klachten.

Meer weten?

Club-API's

Heel wat clubs hebben ondertussen een of meerdere club-API's. Deze mensen kunnen rekenen op de ondersteuning van Volley Vlaanderen, onder andere door de organisatie van opleidingen.

Meer weten?

Anoniem praten met professionele hulpverleners

Liever anoniem met professionele hulpverleners praten? Hiervoor kan je terecht bij meerdere websites.

Meer weten?

Volleybal, een sport met grenzen

Als federatie willen we een milieu creëren waarin onze sport op een sportieve en veilige manier kan beoefend worden. Daarom schenken we ook aandacht aan de lichamelijke en seksuele integriteit van de sporter. Het is belangrijk dat we in onze club afspraken maken hoe we met elkaar omgaan, dat nieuwe leden weten wat ze in de club kunnen verwachten of wat er van hen verwacht wordt. Dit kunnen we in een gedragscode opnemen, aan nieuwe leden (en hun ouders) meegeven en ook op de website plaatsen.

Handleiding voor sportclubs

Sportieq reikt ons een instrument aan wat we als club allemaal nog kunnen doen om de lichamelijke en seksuele integriteit van de sporter te helpen waarborgen nl.: “Lichamelijke en seksuele integriteit, handleiding voor sportclubs.”

Ook daar reikt Sportieq ons een instrument aan nl.: “Het vlaggensysteem: sport, een spel met grenzen.” Aan de hand van zes criteria leer je lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag correct inschatten. Zo kan je een situatie beoordelen met een groene, gele, rode of zwarte vlag. Die kleur geeft ook aan hoe je gepast kan reageren. Een laagdrempelige manier om het thema te bespreken, of zelf beter te leren kennen.

Bestel het pakket
Top