Volleybal en Corona

Alle info over de Coronamaatregelen en hoe die zich verhouden tot het volleybal vind je op deze pagina.

Coronavirus

Het Coronavirus grijpt om zich heen. Het heeft een grote invloed op ons dagelijkse leven, maar zeker ook op onze sport en de daaraan gekoppelde clubwerking. Volley Vlaanderen wil zijn clubs en leden zo goed mogelijk blijven ondersteunen in deze periode. Hier behandelen we alle thema’s die aan bod komen tijdens deze Coronapandemie en zorgen we steeds dat jullie alle maatregelen met betrekking tot het volleybal kunnen raadplegen.

Blijf je gezond verstand gebruiken

Algemene voorzorgsmaatregelen

Eventuele maatregelen opgelegd door lokale overheden met betrekking tot sportinfrastructuur dienen evenwel te blijven gerespecteerd. De thuisspelende clubs wordt gevraagd om deze ten laatste vier kalenderdagen voor de speeldag (dus op dinsdag voor wedstrijden op zaterdag en zondag, op maandag voor de vrijdagavondwedstrijden) voor de wedstrijd te melden aan de bezoekende clubs.

 • Heb je gezondheidsklachten? Blijf thuis, bezoek je behandelde huisarts en laat je testen
 • Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen ( spelers, coaches, officials, supporters, ..);
 • Was vaak je handen met water en zeep/handgel, ook voor en na bezoek van je sportlocatie;
 • Gebruik enkel je eigen materialen (handdoeken, drinkbussen, etc.);
 • Volg de regels en aanwijzingen van de locatie waar je bent.

Wat zijn de maatregelen voor sport?

Hieronder geven we een kort overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 5 maart 2022 op basis van de beslissingen door het Overlegcomité van 4 maart 2022, gevat in het koninklijk besluit van5 maart 2022. We volgen de verdere federale communicatie en richtlijnen nauw op en sturen bij indien nodig.

Situatie vanaf maandag 7 maart

Tijdens het sporten zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Sportactiviteiten kunnen op een normale manier plaatsvinden. Onderstaande maatregelen gelden voor alle wedstrijden in de competities georganiseerd door Volley Vlaanderen en alle provincies en voor oefenwedstrijden en toernooien. De thuisclub is verantwoordelijk voor de toepassing van deze regels.

Maatregelen vanaf maandag 7 maart

 • Mondmaskers tijdens de wedstrijden
  - Mondmaskers zijn niet meer verplicht.
 • Publiek
  -Publiek is toegelaten, zonder mondmaskerplicht en zonder CST controles.
 • Kleedkamer
  - Kleedkamers mogen gebruikt worden zonder maximaal opgelegde gebruiksduur.
 • Kantine
  - De kantine van de club mag geopend worden. Dit onder de maatregelen die gelden voor horeca uitbaters. Dat wil zeggen dat een CST controle niet meer verplicht is, er geen sluitingsuur meer geldt en je niet meer hoeft te zitten aan tafel

Lokaal kunnen er steeds strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

De meest gestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen aan onze corona-experts vindt u hier.

Wedstrijden en trainingen

Ja, zoals omschreven in het protocol van Sport Vlaanderen kunnen er oefenwedstrijden en toernooien georganiseerd worden in deze voorbereidingsperiode. Als federatie geven we graag nog enkele aanbevelingen bovenop het vastgelegde protocol. Zo raden we aan om:

 • De teams zo weinig mogelijk buiten het speelveld met elkaar in contact te laten komen
 • niet van speelhelft te wisselen
 • de ballen te ontsmetten na elke wedstrijd
 • geen handen of vuistjes te geven aan de tegenstander maar wel een kort applaus op de drie meterlijn
 • de organiserende ploeg of een verantwoordelijke het scorebord te laten doen
 • geen scheidsrechtersfluitjes onderling uit te wisselen als je met eigen scheidsrechters speelt.

Er gelden geen limieten meer op het aantal sporters en er kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband. 

Neen, mondmaskers zijn niet meer verplicht in code geel tijdens het sporten of aanmoedigen.

Het is erg belangrijk dat je op alle momenten de regels rond social distance en mondmaskers volgt. Neem je het openbaar vervoer of rij je mee met iemand die niet tot je nauwe contacten behoort? Dan draag je sowieso een mondmasker en houd je 1,5m afstand waar dat mogelijk is.

Ja, dit kan vanaf nu zonder mondmasker en zonder cst controle.

Algemene vragen

Ja, dit kan vanaf nu ook zonder maximaal opgelegde tijdsduur.

Ben je in contact gekomen met iemand die corona heeft ? Was je langere tijd (meer dan 15 minuten) en van dichtbij (binnen aan afstand van 1,5 meter) in contact met deze persoon? (Bijvoorbeeld: een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor, een vriend(in) vanop school). Dan spreken we van een contact met een hoger risico om besmet te zijn. 

Ben je volledig gevaccineerd?
Je bent volledig gevaccineerd als je:

 • een  boostervaccin hebt gekregen
 • of niet langer dan 5 maanden geleden de laatste dosis van je basisvaccinatie hebt ontvangen
 • of niet langer dan 5 maanden beschikt over een herstelcertificaat
 • of een jongere bent tussen 12 en 17 jaar en je de laatste dosis van je basisvaccinatie hebt gekregen

Vraag aan de persoon met wie je het contact had, om jouw correcte contactgegevensdoor te geven aan de contactopsporing, of bel zelf naar 02/214 19 19.

Je moet niet in quarantaine gaan, maar je moet wel preventieve maatregelen (mondmasker (bij voorkeur FFP2), afstand, vermijden van contact met kwetsbare personen, etc.) volgen t.e.m. dag 10 na het hoogrisicocontact.

Ben je deels gevaccineerd?

 • Je bent deels gevaccineerd als je langer dan 5 maanden geleden de laatste dosis van je basisvaccinatie hebt gekregen en nog geen boosterprik hebt ontvangen.

Vraag aan de persoon met wie je het contact had, om jouw correcte contactgegevensdoor te geven aan de contactopsporing, of bel zelf naar 02/214 19 19.

Je moet 7 dagen in quarantaine gaan. Vanaf dag 4 kan je de quarantaine verlaten op voorwaarde dat je dagelijks een negatieve zelftest aflegt t.e.m. dag 7 na het hoogrisicocontact. Je moet preventieve maatregelen (mondmasker (bij voorkeur FFP2), afstand, vermijden van contact met kwetsbare personen, etc.) volgen t.e.m. dag 10 na het hoogrisicocontact.

Ben je niet gevaccineerd?

Vraag aan de persoon met wie je het contact had, om jouw correcte contactgegevensdoor te geven aan de contactopsporing, of bel zelf naar 02/214 19 19

Ga 10 dagen in quarantaine. Vanaf dag 7 kan je de quarantaine verlaten op voorwaarde dat je dagelijks een negatieve zelftest aflegt t.e.m. dag 10 na het hoogrisicocontact. Je moet preventieve maatregelen (mondmasker (bij voorkeur FFP2), afstand, vermijden van contact met kwetsbare personen, etc.) volgen t.e.m. dag 10 na het hoogrisicocontact.Een verplichte registratie is niet meer noodzakelijk, maar een sportclub kan ervoor kiezen om een reservatiesysteem op te stellen.

Het Covid e-mailadres van Volley Belgium is niet meer actief, alle vragen met betrekking tot de nationale competities kunnen gesteld worden via noc-cnr@volleybelgium.be.

Als het gaat over wedstrijden kan je terecht bij de competitieleider van jouw BLVV. Alle algemene vragen over Corona kan je stellen via corona@volleyvlaanderen.be

Top