Volley Vlaanderen lanceert herstelplan om haar ambities waar te maken

25/10/2024

In deze nieuwsbrief lichten het nieuwe bestuursorgaan en de nieuwe directie het herstelplan van Volley Vlaanderen voor de periode 2025-2028 toe.

Via strategische ingrepen en initiatieven willen we met dit herstelplan Volley Vlaanderen financieel stabieler en organisatorisch sterker maken. Zo leggen we een solide basis voor de toekomst van het volleybal en kunnen we onze missie ‘Volleybal voor iedereen!’ vertalen naar het (volleybal)veld.

Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste veranderingen en plannen.

1. Financiën op orde

Volley Vlaanderen kampt met grote financiële uitdagingen. In vijf jaar tijd zijn de reserves met twee miljoen euro gedaald en de huidige uitgaven overstijgen sterk de inkomsten. De hoge kosten van het EK 2023 speelt de federatie nog steeds parten.
Om financieel te stabiliseren en opnieuw gezond te worden, neemt Volley Vlaanderen ingrijpende maatregelen op vlak van topsport, breedtesport en personeel.

In totaal lopen de besparingsmaatregelen op tot een bedrag van 750.000 €. Ondanks deze ingrepen maakt de federatie zich sterk dat er een kwalitatieve dienstverlening zal blijven voor clubs, spelers, officials en coaches en dat de topsportwerking niet zal inboeten aan kwaliteit en niveau.

• 2. Hervormingen

Volley Vlaanderen blijft zich sterk inzetten voor zowel topsport als haar clubs die de basis vormen van onze ganse werking. Op beide niveaus worden ingrijpende veranderingen doorgevoerd zonder onze ambities op te bergen.

Voor topsport:
• Prioriteit voor Red Dragons en Yellow Tigers: Deze teams blijven de speerpunten van onze topsportstrategie, met als doel structureel bij de wereldtop te horen. De programma’s van beide teams zijn in detail bekeken en financieel geoptimaliseerd.
• Hervorming van beachvolleybal: De afgelopen jaren is er sterk met eigen middelen geïnvesteerd in een topsportwerking beach. Dit is niet langer houdbaar. De topsportschool beach en de u age-werking worden afgebouwd omdat een duurzame werking wegens het gebrek aan financiële middelen op dit moment niet mogelijk is. Dat wil niet zeggen dat ons geloof in het Belgisch beachvolleybal op topsportniveau verdwenen is. Het duidt vooral op een nood aan een andere manier van werken die met meer gefocuste middelen tot mooie sportieve resultaten zal leiden. Op korte termijn wordt een werkgroep opgericht om deze vernieuwde visie en aanpak vorm te geven.
• De U age-programma’s: We nemen niet meer per definitie deel aan alle internationale jeugdkampioenschappen maar proberen meer te focussen. Wel blijven we voor deze doelgroepen specifieke programma’s aanbieden.
• Eéncampusmodel: Om de sportieve en operationele efficiëntie te verhogen onderzoeken we hoe we de topsportschool in de toekomst op één campus kunnen onderbrengen.

Voor breedtesport:
• Maximale ondersteuning van clubs: Clubs blijven onze prioriteit, en de focus ligt op maximale ontzorging, digitalisering, en ondersteuning van de vele vrijwilligers.
• Clubbegeleiding op maat: We herdefiniëren ons begeleidingsaanbod en zorgen dat we klaar zijn om clubs te begeleiden bij hun alledaagse uitdagingen en noden.
• Vernieuwde aanpak trainersopleidingen en coachlicenties: We willen onze opleidingen en clinics verder afstemmen op de haalbaarheid voor de trainers op het veld. Via een herwerking van de coachlicenties zal er gekeken worden naar nieuwe manieren om coaches en trainers meer return te bieden voor hun inzet.

Voor de ondersteunende basiswerking:
• Optimalisatie evenementen: Volley Vlaanderen zal in de toekomst minder evenementen zelf in handen nemen. Zo zullen de Volley Proms en de Supercup in 2025 niet door Volley Vlaanderen worden georganiseerd. Van de Bekerfinale op 2 maart 2025 in het Sportpaleis zullen we nog steeds een mooi sportevent maken.
• Focus op digitalisering: Digitaliseringsprojecten worden een speerpunt binnen de werking van Volley Vlaanderen. Deze projecten zullen helpen om de administratieve processen te stroomlijnen en efficiënter te maken. Een kwalitatieve en klantgerichte dienstverlening aan jullie blijft hierbij het uitgangspunt.
• Financieel duurzaam: Het financiële beleid is de hefboom om het sportieve beleid te realiseren. Een grondige opmaak en nauwe opvolging van onze budgetten via duidelijke rapporteringen is van groot belang. We streven er tevens naar om de verschillende, versnipperde financiële processen te optimaliseren en zorgen voor de gewenste financiële kennis en maturiteit binnen de organisatie. We willen daarbij ook de nodige financiële transparantie aan de dag leggen richting onze BLVV’s en clubs.

Met deze maatregelen zijn wij ervan overtuigd dat we de kern van onze werking trouw blijven: enerzijds de clubs en hun leden ondersteunen en in hun kracht zetten en anderzijds de structurele wereldtop behouden en ambiëren met onze Red Dragons en Yellow Tigers.

• 3. Anders organiseren

De veranderingen binnen Volley Vlaanderen reiken verder dan enkel de financiële en sportieve ingrepen. Ook op organisatorisch vlak vindt er een herstructurering plaats om efficiënter te kunnen werken en beter in te spelen op de behoeften van onze clubs en leden.

Belangrijkste veranderingen:
• Nieuwe teamsamenstelling: Binnen de organisatie worden nieuwe teams gevormd: team breedtesport, team topsport, team marketing en communicatie en een breed ondersteunend team. Tegelijkertijd hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen om afscheid te nemen van enkele medewerkers. We doen ons uiterste best om de getroffen medewerkers goed te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.
• Sterk netwerk: Het huidige volleyballandschap is erg versnipperd. We willen duidelijk stappen zetten in het afstemmen van beleid en het samenwerken naast het volleybalveld. Een ad hoc werkgroep met vertegenwoordigers uit verschillende onderdelen (zoals BLVV's, commissies en clubs) wordt opgericht om de samenwerking te versterken en vooral het volleybal te laten groeien. Ook met onze externe partners als Liga, Volley Belgium, FWVB en CEV zullen we ons actief inzetten om de neuzen in dezelfde richting te houden. Samen maken we “Volleybal voor iedereen!” waar.

4. Het Beleidsplan 2025-2028

Het herstelplan is niet alleen gericht op de korte termijn, maar vormt ook een rode draad in ons beleidsplan voor de periode 2025-2028. Dit beleidsplan wordt stap voor uitgerold, terwijl we permanent de vinger aan de pols zullen houden bij de volleybalgemeenschap. Als er na evaluatie bijgestuurd moet worden, zullen we dit ook doen. Lees hier alles over ons beleidsplan.

Volley Vlaanderen zet met het herstelplan 2025-2028 in op een toekomstgericht en duurzaam beleid. Door gerichte financiële en organisatorische ingrepen zorgen we ervoor dat zowel de topsport als de breedtesport in Vlaanderen kan floreren. Met een transparante aanpak en een sterke focus op onze clubs, spelers en vele vrijwilligers willen we ervoor zorgen dat volleybal blijft groeien.

We zijn er ons van bewust dat dit herstelplan een aantal impactvolle maatregelen bevat die niet door iedereen op even veel enthousiasme onthaald zullen worden. Daarentegen zijn we ervan overtuigd dat we door deze ingrepen Volley Vlaanderen financieel kunnen stabiliseren zonder in te boeten op kwaliteit.

Om deze ingrijpende veranderingen zo vlot mogelijk te laten verlopen zullen onze kantoren tijdens de herfstvakantie gesloten zijn. Achter de schermen bereiden we met de nieuwe teams de doorstart van Volley Vlaanderen voor zodat we jullie vanaf maandag 4 november terug van dienst kunnen zijn.

Top