Bram van den Dries lukt dubbelslag

16/05/2022

Alvorens er volgende zondag in Ljubljana nog gespeeld wordt om de winnaar te kennen van de Champions League (Kedzierzyn – Trentino bij de mannen, Conegliano – Vakifbank bij de vrouwen) lopen de meeste zaalcompetities op hun laatste benen.

In Griekenland realiseerde Bram Van den Dries de dubbel. Na de titel, verlies in de heenmatch van de beker, werd in deze laatste strijd de terugmatch tegen PAOK Saloniki gewonnen met 3-0 in een stadion met 7000 kijkers. Bram was goed voor 15 punten (13/27), Protopsaltis topscorer met 16 punten.

In Rusland werd Dinamo Moskou voor het tweede jaar op rij kampioen na een 3-2 zege tegen Novosibirsk met Podlesnykh als topscorer met 19 punten (65%) en ook Sokolov (56%) en Bogdan (52%) als uitblinkers. Kazan eindigde derde na 3-0 winst tegen Sint-Petersburg.

Ook in Polen is de kampioen gekend na een redelijk merkwaardige ontknoping. Kedzierzyn verloor in eigen zaal de derde finalematch tegen Jastrzewski (met Tervaportti), nadat basisspeler Huber uitviel in de vierde set bij 19-19 met een zware achillespeesblessure, die hem maanden revalidatie kost en de deelname aan de Champions League-finale. Maar in de vierde match nam Kedzierzyn revanche en ging met 0-3 winnen bij Jastrzewski om de tiende titel in zijn geschiedenis te vieren.
Volgens het geruchtencircuit verhuist Sam Deroo van Rzeszow naar Kazan. En de coach van Rzeszow (Mendez) zou naar Perugia trekken.Zawiercie veroverde de derde plaats na 3-2 winst tegen Belchatov.

In Italië werd Civitanova voor de zevende keer kampioen na 3-0 winst tegen Perugia: Zaytsev 13, Herrera 11, Simon 10, Santos de Souza 10 tegenover 9p voor Leon, 6p voor Rychlicki en 12p voor Anderson. In de A2 wordt de finale gespeeld tussen Cuneo en Reggio Emilia (met Held en oud-gediende Cantagalli).

In Frankrijk werd Montpellier na 47 jaar nog eens kampioen na een beslissend blok van Le Goff, waardoor Tours voor 2805 toeschouwers met 3-0 verloor.

In Tsjechië werd Karlovarsko voor de tweede keer op rij kampioen na een tiebreakwinst (16-14) in de vijfde finalewedstrijd tegen LVI Praag.

Ilka Van de Vyver naar Turkije
Ook bij de vrouwen lopen de meeste competities op hun einde.
Merkwaardige ontknoping in Turkije, waar coach Giovanni Guidetti er opnieuw in slaagde te stunten met Vakifbank. In de onderlinge totaalstand in hun voordeel (2-1) leek Fenerbahce op de titel af te stevenen na een 2-0 en 17-13 voorsprong in de vierde finalewedstrijd. Maar dankzij Isabelle Haak (21p) werd het nog een 2-3 winst voor Vakifbank, dat nadien in de vijfde en beslissende wedstrijd met 3-0 vernietigend uithaalde.
Vakifbank won dit seizoen voor de 12de maal de titel, het won ook de Turkse beker, de Supercup, het WK voor clubteams en het kan zondag de kers op de taart zetten als het ook de Champions League-finale wint tegen Conegliano.

Nog in Turkije werd bij Sigorta de komst gemeld van spelverdeelster Ilka Van de Vyver, die enkele dagen voordien met Stuttgart de Duitse titel behaalde.

In Italië veroverde Conegliano haar 5de ‘scudetto’. De ploeg van topvedette Egonu (in de vierde finalematch mvp met 37 punten aan 45%) ging voor 4188 toeschouwers met 2-3 winnen bij Monza, bij wie Lise Van Hecke (15p – 24%) nochtans op uitstekende play-offs kon terugblikken. Conegliano won ook al de laatste drie edities van de Italiaanse beker.

In Hongarije werd Vasas Boedapest kampioen na winst in de 5de finalematch tegen Bekescsaba.

Ook bij de vrouwen werd Panathinaikos (Grothues 23p, Chantava 19p) kampioen in Griekenland, nadat het in de vijfde finalewedstrijd met 3-1 zegevierde tegen Olympiakos (Salas 20, Hippe 19).